July 23, 2012

Free Gijsbert Ruiter!






Door Rick Kuitems

Wie is Gijsbert Ruiter vragen de meeste mensen zich nu af. Een Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder? Een exotische walvisachtige, gevangen in vissersnetten en nu tegen betaling tentoongesteld in zoogdieronwaardige gevangenschap? Niets van dit alles, Gijsbert Ruiter is een medelander als u en ik die in een situatie is beland die veel weg heeft van een moderne nachtmerrie. Gijsbert is op 22 juni 2012 gearresteerd en aangeklaagd voor o.a. poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling, hij zit tot op de dag van vandaag nog steeds vast.

Hoe begon dit?

In een poging de hectiek van het leven in Amsterdam te ontvluchten kochten Gijsbert Ruiter en zijn vrouw Margot in 1998 een huis in Haelen in de Gemeente Leudal (Limburg).
Twee jaar nadat zij met hun zoontje waren verhuist besloot de gemeenteraad van Leudal dat er een zigeunerkamp mocht komen pal achter het huis van Gijsbert en Margot. Al snel ontstonden er typische woonwagenkampproblemen tussen de bewoners daarvan en Gijsbert en zijn familie. Aanvankelijk had het conflict nog een redelijk onschuldig karakter, verder dan wat gescheld over en weer kwam het niet. Gijsbert diende verschillende klachten in bij de gemeente over bedreigingen, illegaal kappen van bomen door de woonwagenbewoners (zij wilden meer lebensraum voor hun woonwagenkamp heet dat geloof ik in het Limburgs) en andere soorten overlast. Van meet af aan deed de gemeente helemaal niets met deze klachten, tot grote frustratie van Gijsbert.

Maffia praktijken?

Nadat de woonwagenbewoners lucht hadden gekregen van Gijsberts klachten zouden ze hem wel eens een lesje leren,... wie was hij dan wel niet in zijn eentje die rare Amsterdammer? Hoe durfde hij het tegen hen op te nemen, die man moest weg daar! Zeven maal werden zijn ramen ingegooid, kippen werden vermoord, het huis, de familie en hun dieren werden met katapulten beschoten, zelfs hun paard werd schaamteloos aangevallen en verwond. Nadat het onfrisse gribus onder de woonwagenbewoners Gijsbert en zijn familie meerdere malen met de dood had bedreigd stond de gemeente aanvankelijk toe dat Gijsbert een hek plaatste rond zijn huis, zelf deed de gemeente helemaal niets noemenswaardigs tegen de de criminele activiteiten van de woonwagenbewoners. (bang voor represailles?) Er is inmiddels een indrukwekkend dossier over die criminele activiteiten, echter in een typisch laf Nederlands staaltje gemeentepolitiek bleef Gijsbert er alleen voor staan.

Selectieve regelneukerij door de gemeente.

Tot grote vreugde van Gijsbert en Margot gaf het hek hen enige bescherming tegen het woonwagentuig. Een oplettende gemeenteambtenaar had echter opgemerkt dat het hek van Gijsbert wel erg hoog was. Regels zijn regels dus dat hek moest lager! Gijsbert, gefrustreerd door het gebrek aan steun van de gemeente vocht aanvankelijk het verlagen van het hek aan, maar als de redelijke man die hij is stemde hij uiteindelijk in met de gemeente eis dat het hek niet hoger dan 1 meter mocht zijn. Deelprobleem opgelost zou je nu denken, echter niets van dat alles. Op sommige plekken was volgens de Gemeente het hek 2 centimeter te hoog en regels zijn regels toch? Opperranddebiel waarnemend burgemeester Hans Smulders van gemeente Leudal zou die rare Amsterdammer ook wel even een lesje leren, hij was immers 'The Law'.

Escalatie

Gijsbert pikte het niet langer en eiste van de gemeente een schadevergoeding voor alle woonwagenkamp-ellende en minimaal eenzelfde actiebereidheid van de gemeente tegen de (zwaardere) criminele activiteiten van woonwagenbewoners tegen hem en zijn gezin en weigerde mee te werken aan het verlagen van het hek met nog 2 centimeter. Op 22 juni stuurde selectief-regelneuker Hans Smulders de politie op Gijsbert af om desnoods met geweld het hek te verwijderen. Gijsbert had al gewaarschuwd dat hij zich tot het einde zou verzetten en onder het oog van toegestroomde ramptoeristen, in hun vuistje lachende woonwagenbewoners en journalisten ontvouwde zich een bizar schouwspel. Met als directe reden een hek dat 2 centimeter te hoog was werd Gijsbert na een veldslag met de politie met geweld gearresteerd, Gijsbert had zich uit pure frustratie na 13 jaar bakkeleien met woonwagentuig en lijzige, laffe gemeenteambtenaren bewapend met molotovcocktails en een pijl en boog. Voor het oog van de camera's vochten politieagenten met kogelvrije vesten en getrokken pistolen tegen een met pijl en boog en brandbommen dreigende Gijsbert.

Gijsbert zit nog steeds vast. Dertien jaar lang werden Gijsbert en zijn gezin bedreigd en getergd door woonwagentuig om uiteindelijk door een daar niet tegen optredende laffe gemeenteraad over het randje te worden geduwd. Gijsbert en zijn gezin hebben uw steun nodig. Schreeuw uit uw verontwaardiging!

Free Gijsbert!







No comments: