July 6, 2012

Zes maanden tijd voor oprichting Europese bankenunie, is dat haalbaar?





Door Rick Kuitems:

Vrijdag 29 juni hebben de leiders van de eurolanden een nieuwe stap richting een bankenunie gezet. In een compromis-deal waar dit een onderdeel van was, is overeengekomen dat het Europese noodfonds (ESM) in de toekomst direct geld mag steken in noodlijdende banken. In dit akkoord is vastgelegd dat de Europese Centrale Bank (ECB) de hoofdrol moet spelen, als waakhond voor het nakomen van de afspraken omtrent de geldstromen.

Voor de landen die het nog redelijk doen in de eurozone kunnen de eisen niet streng genoeg zijn, anderzijds vrezen anderen in de eurozone te grote verschillen en ongelijke concurrentie”, zo meldde de Deense minister Margrethe Vestager half mei nog. Zij sprak als voorzitter van de vergadering van de ministers van FinanciΓ«n van de Europese Unie (EU) zelfs van een ‘broos’ akkoord. Het pakket maatregelen van het akkoord in mei was een verdere uitwerking van het zogeheten Basel III-akkoord waarin de regels werden vastgelegd voor alle ca. 8300 banken in Europa. In het akkoord van afgelopen vrijdag is overeengekomen dat de ECB vooralsnog de grensoverschrijdende banktoezichthouder wordt met vergaande bevoegdheden.

Hoe dit moet gaan werken en waar de risico’s liggen is echter verre van duidelijk. De komende tijd zullen de ministers van FinanciΓ«n van met name de eurozone het waarschijnlijk erg druk krijgen om naast het bespreken van de verdere uitwerking van het akkoord, ook hun thuisfront en de markten te overtuigen dat het overeengekomen toezicht de risico’s voldoende afdekt.



No comments: