May 16, 2012

Brief Nationaal Comité 4 en 5 mei


Nationaal Comité 4 en 5 mei info@4en5mei.nl
16:45 (3 minuten geleden)


aan mij

L.S., 
Ook u gaf een reactie. Wij willen u bedanken dat u uw mening aan ons kenbaar heeft gemaakt.
Graag had het comité iedereen een persoonlijk antwoord willen sturen. Helaas is dat gezien het aantal reacties niet mogelijk.
De reacties die binnen zijn gekomen zijn te verdelen in mensen die tegenstander of voorstander waren van het voordragen van het gedicht op de Dam tijdens de Nationale Herdenking. 
De balans tussen voor- en tegenstanders is 50/50. Maar voor elke reactie geldt dat het duidelijk is dat de discussie mensen heeft geraakt en geëmotioneerd.
 
In alle discussie die er is ontstaan was er helaas weinig ruimte meer voor nuance en toelichting. 
Dat spijt zowel het Nationaal Comité als ook de jonge dichter bijzonder omdat daarmee onbedoeld mensen zijn gekwetst. 
Veel misverstanden zijn er ontstaan naar aanleiding van de laatste zin van het gedicht. 
Daarin lezen veel mensen als zou Auke een oproep doen om ook de daders te herdenken. Dat is nadrukkelijk niet zijn intentie en naar de overtuiging van het comité ook niet het geval. 
Graag geven we u hier een citaat van Auke opdat u zijn bedoeling kent: “Met dit gedicht doe ik juist een oproep om ook in de toekomst te blijven herdenken. Ik ben zelf geboren in vrijheid. Voor mij is het al moeilijk genoeg om altijd de juiste keuzes te maken. Hoe moet het dan zijn geweest voor mensen in de oorlog? Dat heb ik proberen te vertellen met mijn gedicht. Hoe kunnen we leren van onze fouten als we die fouten niet kunnen benoemen?''
 
Mogelijk ten overvloede willen wij ook u, die een reactie heeft gegeven, kenbaar maken wat het standpunt van het Nationaal Comité is m.b.t. de vraag wie en wat wij op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking herdenken.

Het comité benadrukt dat het niet de intentie heeft gehad om de Nationale Herdenking te verbreden door nu of in de toekomst ook de daders op 4 mei te herdenken. Tijdens de Nationale Herdenking worden alle Nederlanders herdacht die slachtoffer zijn geworden van de Duitse en Japanse oorlogsterreur en tijdens vredesoperaties en oorlogssituaties nadien.
 
Uit de diverse programma onderdelen van de Nationale Herdenking van dit jaar en van voorgaande jaren, komt duidelijk naar voren welke thema’s en onderwerpen door het comité van belang worden geacht in het kader van de Nationale Herdenking.

 Daarbij staat de Tweede Wereldoorlog centraal, die vormt het fundament. Expliciete aandacht voor de vervolging van Joden, Roma en Sinti is daarbij een terugkerend onderwerp in zowel de teksten als de muziek. Aandacht was er ook nadrukkelijk voor de dilemma’s en keuzes waarvoor mensen staan in oorlogstijd.

 
Het debat dat het gedicht in de samenleving heeft losgemaakt is uiteraard iets waar het Nationaal Comité zorgvuldig naar zal kijken. Het comité zal hierover in gesprek gaan met diverse organisaties waaronder die van oorlogsgetroffenen, de media, lokale 4 en 5 mei organisaties en zusterinstellingen.
 
Het Nationaal Comité hoopt dat het mogelijk is om in komende maanden een zorgvuldig gesprek te entameren en dat het mogelijk is, door met elkaar in gesprek te gaan en te blijven, een manier te vinden om met elkaar in verbondenheid te herdenken. Nu en in de toekomst.
 
Vriendelijke groet,
directie Nationaal Comité



No comments: