May 11, 2012

Waarom zijn er zoveel verhalen over irritant en abject gedrag van Marokkaanse jongeren in het nieuws?





Het korte antwoord: Waarschijnlijk omdat het vaak voorkomt en de media er terecht uitgebreid over bericht...
Het lange(re) antwoord zal ik proberen zo kort mogelijk te houden.
Uiteraard is irritant en abject gedrag van (groepen) jongeren niet voorbehouden aan een ras, cultuur, bevolkingsgroep, etc., ook daarvan wordt uitgebreid bericht in de media. Het lange(re) antwoord geldt ook dan voor al die anderen..., ik zou het vreselijk vinden als ze zich te kort gedaan zouden voelen... ;-)
De oorsprong van afwijkend gedrag ligt voornamelijk in de vroege jeugd. In de tijd vanaf de geboorte tot de basisschool absorberen jongeren de basis voor hoe om te gaan met andere mensen.
Zonder de 'goede' opvoeding en sturing in de vroege jeugd en zonder de goede voorbeelden van gedrag om hen heen die de gemiddelde Nederlander wel graag ziet in zijn medelander, kan het goed mis gaan.
De kern van het probleem (en misschien ook de oplossing) ligt in de 'subcultuurtjes' die zich vaak vormen als groepen mensen zich buitengesloten voelen. Als een 'selffulfilling prophecy' ervaren die subcultuurtjes 'tegengas' als zij zich afzetten tegen de wereld buiten hun subcultuur, hetgeen de negatieve spiraal kan versterken.
In dergelijk subculturen worden niet degenen met het beste gedrag en karakter als voorbeeld genomen en nagevolgd, nee, verre van dat. De 'ogenschijnlijk' stoerste, hardste, gevaarlijkste, dapperste of degene met de grootste mond krijgt aanzien in zo'n groep. En dat is dan het voorbeeld voor de anderen.
Door het ontbreken van kansen op aanzien en respect van de wereld buiten een dergelijke groep en uitzicht op een goede baan en toekomst en zonder de invloed van wat ik 'gezond verstand' zou willen noemen gaat het vaak schandalig mis.
Door onacceptabel gedrag en de daaropvolgende berichtgeving in de media wordt het negatieve beeld van een groep versterkt, hetgeen nog meer weerstand oproept in de maatschappij tegen mensen uit zo'n groep en de cirkel is rond.
Alleen door een consequent 'carrots & sticks' beleid te implementeren en na te volgen kan de vicieuze cirkel doorbroken worden en ook dat kan dan nog wel eens enkele generaties duren.

De overheid zou misschien ook actief de ouders moeten aanspreken en helpen bij het opvoeden van hun kroost, blijkbaar gaat er onder andere daar ook iets mis.