May 11, 2012

Wladimir Poetin, de 'gekozen' Russische president vertoont geen teken van verandering


De Russische premier Vladimir Poetin drinkt een biertje in een bar na de meidag van de Arbeid rally van de Russische vakbonden en partij Verenigd Rusland in Moskou op 1 mei 2012. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)

(Reuter
Moskou, 11 mei , Vladimir Poetin zal er in zijn nieuwe 6-jarige ambtstermijn als president van Rusland zijn handen vol aan krijgen om ruziΓ«nde clans rond het centrum van de macht onder controle te houden.


Als niet langer de almachtige leider die hij was toen hij opstapte als president in 2008 zal Poetin al snel na zijn beΓ«diging zijn gezag moeten laten gelden als hij wil voorkomen dat zijn derde periode in het Kremlin ook zijn laatste wordt.


Ondanks het feit dat hij bedreigd wordt door de grootste protesten sinds hij aan de macht kwam in 2000, zijn er weinig tekenen van verandering in een man die in oktober 60 wordt, werd opgevoed in de Sovjettijd, werkte als een KGB-spion en een politieke systeem bouwde die het hem mogelijk maakte om persoonlijk bijna elke gang van het leven in Rusland te domineren.

Elke twijfel over of hij in staat is om zijn stijl aan te passen en de nodige veranderingen door te voeren, kan resulteren in politieke en economische stagnatie en zou het begin van het einde kunnen betekenen van de steun die machtige sponsors uit het bedrijfsleven en in politieke kringen nu nog voor hem hebben.

Er zijn geen tekenen dat de elites hem hebben verlaten, maar ik denk dat ze wel twijfelden toen de protesten in volle gang waren”, aldus een hooggeplaatste westerse diplomaat in Moskou.

Poetin zal ook de rivaliteit de kop in moeten drukken tussen de ervaren olie-tsaar Igor Sechin en Dimitry Medvedev, de on-charismatische uitgaande president die verwacht wordt premier te worden door een baan-swap met zijn mentor en bondgenoot.

"Medvedev lijkt niet op een man die er klaar voor is om een sterke overheid te creΓ«ren. Het lijkt erop dat we een regering hebben die in 2 kampen verdeeld is", zegt Gleb Pavlovsky, een voormalige politieke adviseur van Medvedev.
Medvedev en Sechin, de vicepremier, kunnen het niet goed vinden samen, zo beweren bronnen dichtbij bij de regering.

'Medvedev mag dan wel minister-president worden, maar welke titel Sechin ook krijgt, het is zeker dat hij voor Poetin een belangrijke speler zal blijven ", zegt een bron die nauwe banden heeft met de overheid.

Een andere keuze gaat over de vraag of liberalen of conservatieven de in te vullen economische posten zullen gaan bekleden, hetgeen bepalend zal zijn voor het tempo waarin de hervormingen, om de rol van de staat in de economie te verminderen, zullen worden doorgevoerd.

GEEN MACHO STUNTEN MEER

Poetin had gehoopt op een triomfantelijke terugkeer na vier jaar als premier, maar daar is geen sprake van.

Zorgvuldig in scene gezette capriolen zoals het poseren bij een slapende tijger (die hij even daarvoor met een verdovingsgeweer zou hebben neergeschoten) en paardrijden met ontbloot bovenlichaam hielpen mee om de mythe van Poetin als almachtige leider in stand te houden. Daar lijkt nu geen plaats meer voor.

Na jaren van weinig meer dan symbolische oppositie in het parlement onder leiding van zijn eigen partij, heeft hij nu te maken met tegenstanders van buiten het mainstream politieke systeem, die zijn aangemoedigd door de grootste protesten sinds hij aan de macht kwam in 2000.

"Omdat hij in grote mate het verleden symboliseert, ten minste de laatste 12 jaar, lijkt hij voor mij niet op de man van de toekomst", aldus Dimitri Trenin, hoofd van de Moskouse Carnegie Centrum denktank.

"Hij keert terug als president naar een heel ander Rusland dan vier jaar geleden. Zijn neiging om te proberen alle aspecten van het economische, sociale en politieke leven naar zijn hand te zetten zal niet meer werken," aldus politiek analist Boris Makarenko.

"Hij moet zo goed mogelijk gebruik maken van de gereduceerde macht en middelen die hij nog wel tot zijn beschikking heeft en dat betekent dat hij gebruik moet maken van een politiek van verdeel en heers, het tegen elkaar uitspelen van zijn tegenstanders”.

Poetin zal dus moeten leren omgaan met politieke tegenstanders en een middenklasse die meer politieke vrijheid eist.

In de grote steden trekt Poetin deze dagen steeds vaker onverschilligheid en zelfs openlijke vijandigheid, ook al heeft hij bijna 64 procent van de stemmen gewonnen in de 04 maart presidentsverkiezingen.

"Poetin is terug, maar kan het wat schelen? Het is gewoon zal hetzelfde zijn als het altijd was", zegt Larissa Kovalyova, een 36-jarige huisvrouw in Moskou (!?).

Het is de grote vraag of het de oppositie gaat lukken om zich te organiseren en een gelijkwaardige tegenstander voor Poetin te presenteren. Zolang dit ze niet lukt is de verwachting dat er voorlopig  niet veel gaat veranderen in de Russische politieke arena.

No comments: