May 26, 2012

Is er geld verdwenen uit de ABP kas?



Heeft de overheid in de jaren ’80 geld gestolen van ABP? (De navolgende tekst is het officiΓ«le bericht van het ABP over dit onderwerp, zoals toegezonden aan alle belanghebbenden in de periodieke nieuwsbrief van het ABP, mei 2012)


Nee, de overheid heeft geen geld gestolen. Wel heeft de overheid in de jaren ’80 2 maatregelen genomen. Allereerst verlaagde de overheid toen de werkgeverspremie. Dit is de bijdrage die overheidswerkgevers in de pensioenpot van ABP moesten stoppen. Die bijdrage werd dus minder. De overheid kon dit doen, omdat ABP toen van de overheid was en de Tweede Kamer het goed vond. Als 2de maatregel besloot de overheid het grootste gedeelte van de VUT, de regeling waarmee werknemers eerder konden stoppen met werken, uit de pensioenpot van ABP te betalen. Het gevolg van deze 2 maatregelen was dat er minder geld in de pensioenpot van ABP kwam.




Wat gebeurde er toen ABP in 1996 loskwam van de overheid?


Er zat toen in totaal 30 miljard gulden minder in de pensioenpot van ABP dan dat eigenlijk zou moeten. Om met een schone lei te kunnen beginnen, nam de overheid toen 2 besluiten. Het 1ste besluit was dat ABP voor de VUT en het arbeidsongeschiktheidspensioen niet langer in een aparte pot hoefde te sparen. Deze 2 soorten pensioen werden vanaf toen niet meer uit die aparte pot betaald, maar rechtstreeks uit de premies. Tot dan toe had ABP hiervoor al wel 19,5 miljard gulden in die aparte pot gespaard. Het 2de besluit was een forse verhoging van de premie voor het ouderdomspensioen.




De aparte pot voor het arbeidsongeschiktheidspensioen en de VUT van 19,5 miljard gulden was nu 'over'. Dit geld werd voor de helft terug in de pensioenpot van ABP gestopt. En voor de andere helft gebruikt om de afgesproken verhoging van de premie niet in één keer, maar geleidelijk te verhogen.




Moet de overheid het geld terugbetalen?


Deze besteding van dit geld en de verhoging van de premie is in 1996 bij wet vastgelegd en goedgekeurd door de Tweede Kamer. Zodat ABP als zelfstandig pensioenfonds, los van de overheid dus, met een schone lei en reΓ«le premies verder kon. Ook de verlaging van de premies in de jaren ’80 was bij wet vastgelegd en goedgekeurd door de Tweede Kamer. ABP kan niet zelf die wettelijke afspraken veranderen en bijvoorbeeld geld claimen bij de overheid.




Was de greep uit de kas echt nodig?


In die jaren ’80 was het crisis in Nederland. Veel jongeren hadden geen werk en de overheid had veel tekorten. Door deze maatregelen werden de tekorten van de overheid een stuk minder. Verder zorgde de overheid er met dit geld van ABP voor dat ouderen eerder konden stoppen met werken. Jongeren konden zo hun plaats innemen. Dit vonden we toen met zijn allen erg belangrijk. Ook vond de regering toen dat een lagere premie wel verantwoord was, omdat de regering ervan uit ging dat de pensioenregeling versoberd zou worden. En omdat ze aannam dat ABP veel geld zou gaanverdienen met beleggingen.

No comments: