May 11, 2012

Fukushima ramp is verre van over...




De kernramp van Fukushima is de ramp die plaatsvond in de kernenergiecentrale Fukushima I in Japan als gevolg van de zeebeving in Sendai en de daarop volgende tsunami van 11 maart 2011. De drie operationele reactoren in de centrale werden binnen enkele seconden na het begin van de aardbeving automatisch stilgelegd door middel van een noodstop. Het gewone elektriciteitsnet was beschadigd en daarom moesten de koelpompen voor de centrales draaien op elektriciteit van een noodstroomvoeding. Maar door de tsunami, die op de aardbeving volgde, kwamen deze generatoren onder water te staan. De koeling op accu's stopte na enkele uren doordat de accu's leeg waren. Er volgde een serie ongelukken in verschillende reactoren in het complex, waaronder explosies van waterstofgas. In enkele reactoren heeft ook een kernsmelting plaatsgevonden: brandstofelementen zijn gedeeltelijk gesmolten en kernbrandstof is op de bodem van de reactoren terechtgekomen.
Meer dan een jaar na de Fukushima kerncentrale ramp begon, begint men nu langzamerhand te begrijpen dat de gevaren voor Japan en de rest van de wereld nog lang niet voorbij zijn. Veel sterker nog,... het kan wel eens heel erg ellendig worden als er niet terstond en adequaat gehandeld gaat worden...

Na herhaaldelijke waarschuwingen van voormalige hooggeplaatste Japanse ambtenaren, nucleaire experts, en nu ook de Amerikaanse senator van de staat Oregon, Ron Wyden begint het nu langzaam te dagen dat de bestraalde splijtstof die zich nog in de ruΓ―nes van de kerncentrale bevind een veel groter gevaar vormt dan de gesmolten kernen. Dit is waarom:

Bijna alle 10.893 verbruikte splijtstof elementen bevinden zich momenteel in koel-baden die zeer kwetsbaar zijn voor toekomstige aardbevingen, met ongeveer 85 keer meer lange termijn radioactiviteit dan ooit vrijkwam in Tsjernobyl. (!?)

• De verschillende koel-baden bevinden zich op ca. 30 meter boven de grond en zijn momenteel volledig blootgesteld aan de atmosfeer, aangezien de reactor door de explosies die plaatsvonden vlak na de tsunami nu een ruΓ―ne is (!?) Die koelbaden kunnen bij de eerste de 'beste' nieuwe aardbeving die plaatsvind instorten waardoor het koelwater kan wegstromen... (!?).

• Het verlies van dat koelwater zal dan leiden tot oververhitting van de splijtstaven en kan leiden tot smelting en ontsteking van de zirkonium metalen bekleding wat dan resulteert in een brand die grote hoeveelheden radioactief materiaal kunnen deponeren over honderden, zo niet duizenden mijlen. (!?)

De urgentie van de situatie wordt nog onderstreept door de huidige seismische activiteit waarbij al 13 aardbevingen van magnitude 4,0 tot 5,7 zijn voorgekomen voor de noordoost kust van Japan tussen april 14 en 17. Grotere aardbevingen dichter bij de centrale worden verwacht. (!?)

Gebruikte splijtstof is buitengewoon radioactief en moet worden behandeld met de grootste zorg. In een kwestie van seconden ontvangt een onbeschermd persoon die zich binnen een halve meter ervan bevind een dodelijke dosis straling (!?). Als een van de meest gevaarlijke stoffen op de planeet moet het eigenlijk voor eeuwig geΓ―soleerd worden bewaard...

Vertellen ze 'ons' wel alles? ...


1 comment:

Anonymous said...

Wanneer er geld aan te pas komt dan is de weg naar misdadigheid geopend Onwetende mensen zijn feitelijk vogelvrij en men kan er mee doen wat men wilt. Voor de gek houden en ze voor dom verkopen alle mensen nog aan toe de feiten liegen er niet om. Tjernobiel je kan er weer wonen ai ai.Over hoe lang kan je weer bij fukushima wonen Ach het valt wel me zeggen de meeste en het gekke van alles is we geloven ze ook nog.Persoonlijk denk ik dat je met russies roulette meer kans maak, maar ja wie ben ik.Maar zoals gezegd wanneer het om geld gaat dan gaan ze over lijken helaas.